Blog

Lavazza

Lavazza: Príbeh talianskej kávy

Značka Lavazza vznikla v roku 1895, keď Luigi Lavazza otvoril malý obchod s potravinami v Turíne. V tom čase bolo miešanie rôznych druhov kávových zŕn novinkou a Luigi patril medzi prvých, ktorí túto techniku využívali, aby vytvoril vyvážené a konzistentné zmesi. Tým položil základy toho, čo dnes poznáme ako moderné kávové blendy.

Rodinná firma sa postupne rozrastala a už v prvej polovici 20. storočia patrila Lavazza medzi uznávané talianske značky. V 70. rokoch Lavazza expandovala aj mimo Talianska a dnes pôsobí vo viac ako 90 krajinách sveta.

Značka zostáva verná svojim koreňom – kombinuje tradičné talianske postupy s modernými technológiami a neustálym dôrazom na kvalitu.

Káva Lavazza: Čo ju charakterizuje

Lavazza je známa predovšetkým svojimi zmesami, ktoré spájajú Arabicu a Robusty z rôznych regiónov – Južnej Ameriky, Afriky aj Ázie. Výsledkom je káva s vyváženou chuťou, jemnou kyslosťou, strednou až plnou intenzitou a typickou cremou (krémovou penou) na povrchu espressa.

Lavazza praží svoje kávy tak, aby zvýraznila ich prirodzené charakteristiky – sladšie tóny, jemné korenisté náznaky a príjemnú dochuť bez prehnanej horkosti.

V našej kaviarni pracujeme s Lavazzou práve preto, že ponúka konzistentnú kvalitu a chuť, ktorá je obľúbená u širokého spektra zákazníkov.

Spôsoby prípravy kávy Lavazza v našej kaviarni

Každý spôsob prípravy kávy prináša iný chuťový zážitok. U nás si môžete vychutnať Lavazzu viacerými spôsobmi:

  • Espresso
    Tradičný základ talianskej kávovej kultúry. Krátke, intenzívne a silné, s hustou cremou na povrchu.
  • Doppio (dvojité espresso)
    Dvojnásobná dávka kávy pre tých, ktorí preferujú silnejšiu chuť a vyšší obsah kofeínu.
  • Cappuccino
    Espresso s jemne našľahaným horúcim mliekom a bohatou penou. Vyváženie medzi intenzitou kávy a jemnosťou mlieka.
  • Macchiato
    Viac mlieka a menej kávy, vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú jemnejší a sladší profil.
  • Ľadová káva
    Skvelá voľba počas horúcich letných dní, doplnená o orieškový alebo vanilkový sirup

Každú kávu pripravujeme čerstvo na kávovare značky Rancilio, pričom dbáme na správnu extrakciu, teplotu vody a šľahanie mlieka. Pripravujeme tiež alžírsku, viedenskú, tureckú či kávu s likérom Baileys. Našu ponuku kávy nájdete na na tejto stránke.

Udržateľnosť a zodpovedný prístup

Lavazza venuje veľkú pozornosť aj téme udržateľnosti. Prostredníctvom Lavazza Foundation podporuje programy vzdelávania farmárov, ochranu životného prostredia a férové obchodné podmienky v pestovateľských krajinách.

Značka sa snaží, aby čo najväčšia časť ich kávy pochádzala z certifikovaných alebo trvalo udržateľných zdrojov. Aj preto je Lavazza správnou voľbou pre tých, ktorým záleží nielen na chuti kávy, ale aj na jej pôvode.

Prečo si u nás vychutnať Lavazzu

Výber kávy v kaviarni je často otázkou kvality a spoľahlivosti. Lavazza nám umožňuje ponúknuť zákazníkom konzistentnú a vyváženú chuť, ktorá osloví milovníkov tradičnej talianskej kávy aj tých, ktorí si chcú dopriať príjemný kávový zážitok bez prekvapení.

Vďaka správnej príprave, kvalitnej surovine a starostlivému prístupu ku každej šálke vám môžeme priniesť kávu, na ktorú sa radi vrátite.